Karakteristikk
Blekgul med en lysegrønn kant.
Nesen presenterer aromaer av nøtteaktig butterdeig skorpe som blander seg med løftet hvit fersken og appelsinblomst duft, kombinert med en flintaktig mineralitet av elvestein.
På ganen er det en teksturfylt vin med livlig og lineær syre. Det er hint av modne og saftige sitrusfrukter som sitron og lime, og fennikelblader.
Den naturlige syren gir vinen en langvarig og klar fruktighet.
Syre 6,0 g/L - pH 3,24 - Sukker 0,7 g/L
Jordmonn
Dão er kjent for sin granitt, men denne vinen i små porsjoner fra en familiedrevet vingård ligger på en liten porsjon leire og skifer.
Område
Lusus ligger i underregionen Silgueiros, i den større Dão-regionen og sognet S. João de Lourosa, og dyrker vinmarkene sine på fem forskjellige tomter. Vinmarkene er definert av leirjord og grus, noe som skaper et særegent terroir. Slikt terroir er uvanlig i Dão, hvor 98 % av jorden hovedsakelig består av granitt. Et bemerkelsesverdig unntak finnes i form av Lusus-viner, som stammer fra de sjeldne 2 % leir- og skiferjord. Denne unike jordsmonnet, en gang et elveleie, bidrar til den særegne karakteren til Lusus-viner, som utelukkende er laget av den fine, hvite Encruzado-druen.
Produksjonsmetode
Forsiktig direkte pressing, naturlig statisk klaring, gjæring ved 16ºC i nye og brukte franske eikefat. 10 måneder i nye og brukte franske eikefat, på bunnfall - Battonage. Og 24 måneder på flaske