Karakteristikk
Ren, stjerneklar hvitvin. Moderat intens sitronfarget kjerne. Nesen er ren, åpen og generøs med en lett reduktiv tone som tilfører mye kompleksitet. Sitronskall, rødt eple og hvit nektarin er i forgrunnen, deretter mer komplekse aromaer; smør, mandel og en skarp våt steinmineraltone. Et herlig uttrykk for terroir. Ganen er tørr, ren med en lys, frisk syre. Moderat alkohol, kremet tekstur i midten av ganen og svært intense smaker av moden nektarin, smør, hasselnøtt og våt stein. Stor lengde.
Syre 6,8 g/L - pH 3,23 - Sukker 0,6 g/L
Jordmonn
Dão er kjent for sin granitt, men denne vinen i små porsjoner fra en familiedrevet vingård ligger på en liten porsjon leire og skifer.
Område
Lusus ligger i underregionen Silgueiros, i den større Dão-regionen og sognet S. João de Lourosa, og dyrker vinmarkene sine på fem forskjellige tomter. Vinmarkene er definert av leirjord og grus, noe som skaper et særegent terroir. Slikt terroir er uvanlig i Dão, hvor 98 % av jorden hovedsakelig består av granitt. Et bemerkelsesverdig unntak finnes i form av Lusus-viner, som stammer fra de sjeldne 2 % leir- og skiferjord. Denne unike jordsmonnet, en gang et elveleie, bidrar til den særegne karakteren til Lusus-viner, som utelukkende er laget av den fine, hvite Encruzado-druen.
Produksjonsmetode
Forsiktig direkte pressing, naturlig statisk klaring, gjæring ved 16ºC i nye og brukte franske eikefat.
10 måneder i nye og brukte franske eikefat, på bunnfall - Battonage. Og 12 måneder på flaske.